Hypeocratie, een open schrijfproces

Standaard

Zoals op mijn biografiepagina staat heb ik mijn wortels diep in het ‘open’ gedachtegoed geslagen. En -voor alle duidelijkheid- dat gedachtegoed dringt absoluut door in de wijze waarop ik Hypeocratie benader en zal schrijven. Wat betekent dit, mijns inziens, voor de ‘open schrijver’?

Op de eerste plaats probeer ik zoveel mogelijk inzicht te geven in het bronnenmateriaal dat ik verzamel en al dan niet gebruik. Ik gebruik een erg ruim sleepnet om artikelen, whitepapers, onderzoeken en wat dies meer zijn te verzamelen over een reeks onderwerpen. Google Reader is (tot 1 juli althans) mijn grote vriend, in combinatie met altijd geduldige Evernote. Wat ik heb verzameld, en nog steeds verzamel staat in een een aantal gedeelde notitieboeken:

Je ziet, het is een aardige lijst onderwerpen en sommige notitieboeken bevatten inmiddels honderden artikelen. Het enige criterium voor het opslaan van de artikelen is dat ik denk dat het interessant is om te bewaren, waarbij (disclaimer) het niet zo is dat ik dan automatisch akkoord ben met de wijze waarop het onderwerp is besproken, de toon die wordt gebruikt, de conclusies die zijn getrokken. Alle rechten en verantwoordelijkheden blijven bij de oorspronkelijke schrijvers en publicisten.

Naast deze artikelen heb ik een -nog groeiende- stapel boeken en PDF-jes van onderzoeken en andersoortige publicaties.  Ik zal proberen een lijst bij te houden van het materiaal dat is gelezen. Op deze site komen so wie so artikelen over het bronnenmateriaal en welke conclusies ik daarbij trek ten aanzien van Hypeocratie.  Deze artikelen zijn de indexkaartjes van het boek.

Op deze site komen vervolgens nog twee andere soorten artikelen, namelijk columns over actuele onderwerpen die -mijns inziens- verband houden met Hypeocratie en halffabrikaten van onderdelen uit het boek. Een van de uitgangspunten van de open source software-ontwikkeling is ‘release quick, release often’: stel zo snel mogelijk versie van de software beschikbaar, zodat anderen er mee kunnen werken en hun feedback kunnen geven. Het schrijven van een boek als dit is, voor mij althans, een zoekproces en een groeiproces. Welke onderwerpen zijn uiteindelijk relevant? Waar moet ik onderwerpen gaan schrappen? Welke kant wil ik op met een thema? En is dit wel vol te houden? Waar wijst het bronnenmateriaal naar toe? Ik heb er geen moeite mee om dat proces online te zetten, al heeft dat het risico dat het soms wat warrig en tegenstrijdig kan overkomen. Dat moet dan maar. Het voordeel is dat jij, als lezer, het proces kan volgen en je alle ruimte hebt om mee te werken.

Alle artikelen, grafische materialen en content op deze site stel ik onder een Creative Commons-licentie beschikbaar, namelijk de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen licentie. Waarom deze licentie?

  • Ik wil graag hergebruik stimuleren en onder deze licentie mag je de content (in de brede zin van het woord) zonder problemen gebruiken voor scripties, niet-commerciële presentaties of niet-commerciële herpublicatie op websites of in andere boeken die onder dezelfde licentie beschikbaar zijn gesteld.
  • Het enige dat ik dan vraag is dat je mijn oorspronkelijke auteursschap erkent en daar een vermelding vermaakt, conform het model dat onder aan deze pagina staat.
  • Bij hergebruik moet je het materiaal onder dezelfde voorwaarden verspreiden.
  • Waarom de bepaling NietCommercieel? De bepaling NietCommercieel betekent dat je het materiaal van deze website niet mag gebruiken om er direct of indirect geld mee te verdienen. Krijg je betaald voor een lezing of presentatie en denk je: “Hé, die afbeelding van Jan past daar goed bij”, dan mag je die afbeelding pas gebruiken nadat je met mij contact hebt opgenomen. Lees je een column of artikel en wil je die in een boekje, folder o.i.d. plaatsen dat je wilt verkopen, idem dito. Geef je het boekje gratis weg in het kader van een betaalde training, idem dito. Wil het het artikel integraal plaatsen op je website en breek ik mijn nek over advertenties op die site, idem dito. Dit is geen limitatieve opsomming, krijg je direct of indirect geld voor het gebruik van mijn materiaal of ben je een bedrijf, neem dan voor alle zekerheid gewoon even contact op.
  • Waarom dan de bepaling NietCommercieel? Ik geef zelf graag trainingen, lezingen en presentaties over deze onderwerpen en dat betekent dat ik mijn materiaal naar alle waarschijnlijkheid op de een of andere manier commercieel ga uitventen. Het recht om dat te doen hou ik dan graag bij mijzelf :-).

Creative Commons-Licentie
Hypeocratie online van Jan Stedehouder is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.
Gebaseerd op een werk op https://hypeocratie.wordpress.com.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s