Quantified Self: digitaal dagboek vol cijfers?

Standaard

Heb je wel eens een dagboek of ‘journal’ bijgehouden? De ‘personal development guru’s’ zweren er bij: stel jezelf doelen, werk hard om die doelen te bereiken, leg alles onderweg vast in een dagboek en lees vervolgens periodiek eens terug hoe goed je bezig bent. In essentie komt Quantified Self (QS) op hetzelfde neer en het is ook niet vreemd dat ‘Life Logging’ een synoniem is.

Wat is QS dan? Simpel gezegd is QS het gestructureerd vastleggen van (een deel van) jouw gedrag, met als doel daar meer inzicht in te krijgen. Hierdoor kun je je gedrag bijsturen om een gewenst doel te bereiken. Om het wat concreter te maken: je wilt afvallen maar je snapt niet waarom je te zwaar bent. Je eet toch best gezond, beweegt toch genoeg? Een periode meten levert dan de harde cijfers op om die eerdere vraag met “Nee!” te beantwoorden. QS komt daarmee grotendeels neer op preventieve zelfzorg, terwijl E-health eerder betrekking heeft op het ‘loggen’ in het kader van een medische behandeling.

Je kunt QS bijvoorbeeld gebruiken voor het bijhouden van je persoonlijke milieuvervuiling via de app CO2-footprint of je stemmingswisselingen met de app Depression CBT Self-Help Guide. Je slaapritme controleer je met de app Zeo Sleep Manager in combinatie met een hoofdband en je lichaamsbeweging houd je bij met Runkeeper. Bijna ieder gedrag dat in een cijfer is uit te drukken, kun je op deze manier bijhouden. Om te beginnen met QS heb je niet meer nodig dan een smartphone en een app die in Apple’s App Store of in Google’s Play Store te vinden is. Alles wat je meet kan opgeslagen worden bij een online dienst en vanuit daar gedeeld worden met andere leden van de ‘community’ of je vrienden op de sociale media. Naast de smartphone kan QS worden gebruikt met smartwatches en slimme pols-, hoofd- en lichaamsbandjes, al dan niet voorzien van sensors.

Het adagium lijkt ‘meten is weten’, maar dat klopt alleen als je iets met de cijfers gaat doen. QS sluit aan bij het beeld van de mens waarin de mens een machine is die je moet ‘finetunen’. Een dergelijk mensbeeld moet wel bij je passen, want het terugbrengen van complex menselijk gedrag tot simpele cijfers valt niet bij iedereen in goede aarde. En zonder goede begeleiding kan gedragsverandering op basis van dergelijke cijfers zelfs tot gezondsheidsklachten leiden.

Misschien is het ook zinvol om even na te denken welke informatie over onze leefstijl, ons eetgedrag, onze gezondheid, onze waarden als bloedsuikerspiegel en bloeddruk we opslaan bij een gratis (en veelal) buitenlandse clouddienst. We zijn in Nederland redelijk kritisch over het elektronisch patiëntendossier, maar we zouden even kritisch moeten zijn over het opslaan en delen van QS-informatie. Bij een gratis dienst mag je er van uitgaan dat die informatie wordt doorverkocht, aan de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie en de verzekeringsmaatschappijen. Het kan dus zeker geen kwaad om eerst de voorwaarden van de app of dienst te lezen voordat je akkoord gaat en infomatie gaat opslaan; dan weet je waar je aan toe bent voor je QS gaat toepassen.

Dit artikel is geschreven voor HCC Mobile Life.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s