Hypeocratie! Maar dan anders

Standaard

Soms is het schrijven van een nieuw boek een interessante worsteling met het onderwerp. In 2013 heb ik veel opzij geschoven om eindelijk tijd te hebben voor Hypeocratie!. Het idee voor een boek over technologietrends lag al een tijdje te sudderen, voortkomend uit de vraag: “Waarom begrijpen we technologie niet?”, met als werktitel “Technology Barriers”. 

Hypeocratie! begon ook met het volgen en duiden van de belangrijkste technologietrends. De notitieboeken op Evernote liepen (en lopen) aardig vol met interessant bronmateriaal. Het thema “Privacy & Anonimiteit” werd met de Snowden-onthullingen extreem actueel, maar werd daardoor ook een thema waar nog nauwelijks een afgerond verhaal over te schrijven is. 

Afgelopen november participeerde ik in de jaarlijkse schrijversgekte, NaNoWriMo genaamd. NaNoWriMo is een hype in zichzelf, met tienduizenden schrijvers die zich richting de grens van 50.000 woorden begeven. En ja, ik heb die grens ook gehaald. 😀

Een maand “free flow” schrijven over onderwerpen en thema’s voor Hypeocratie!, en dan maar zien waar ik op uit zou komen. Gaandeweg de maand merkte ik dat het boek van karakter begon te veranderen, van een boek over technologietrends in een boek over vrije wil en de relatie mens, maatschappij en technologie. Dankzij NaNoWriMo vielen de laatste stukjes voor het boek op hun plaats. Hypeocratie! is straks een serie verkenningen, een combinatie van filosofie, technologie- en maatschappijkritiek en concrete handvatten voor digitale geletterdheid, voor het beoordelen en wegen van technologische innovaties en voor verbetering van het onderwijs.

Goed, er ligt nu een lap ruwe tekst van ruim 50.000 woorden. De volgende klus is het herlezen van al dat materiaal (en waarschijnlijk schrikken van de inhoud, stijl, spelling en grammatica) en dat terugbrengen tot  relevante en zinvolle tekst. In de ruwe tekst zitten verschillende modellen die verder uitgewerkt moeten worden en getoetst aan de technologietrends. Als het een beetje mee zit draai ik straks een project rond digitale geletterdheid op een MBO-school en de resultaten daarvan komen ook in het boek terecht. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s